Parzenie herbaty – tabela

Parzenie herbaty – tabela

Poniżej przedstawiamy uproszczoną, ale niezwykle przydatną tabelę, według której zaparzać należy różne wysokogatunkowe herbaty.

Gatunek herbaty Ilość suszu na filiżankę Temperatura parzenia [°C]  Czas zaparzania [min]
Zielona chińska (ogólnie) 1 łyżeczka 65-80 3-4
Zielona japońska 1 łyżeczka 60-75 2-3
Zielona aromatyzowana 1 łyżeczka 80-90 3-4
Biała 1 łyżeczka 70-80 4-10
Biała aromatyzowana 1 łyżeczka 70-85 5-10
Czarna (ogólnie) 1/2 do 1 łyżeczki białe wrzenie* 3-4,5
Darjeeling 1/2 do 1 łyżeczki białe wrzenie* 3
Czarna aromatyzowana 1/2 do 1 łyżeczki białe wrzenie* 4-5
Oolong 1/2 do 1 łyżeczki białe wrzenie* 1-5
Pu-Erh 1 łyżeczka białe wrzenie* 3-5
Rooibos 1 łyżeczka białe wrzenie* 3-5
Yerba mate 1/4-3/4 objętości naczynia (tykwy) 70-90 3-5
Lapacho 1 łyżeczka gotować na wolnym ogniu 5-20, odstawić na 5 minut i odcedzić

 

* – białe wrzenie – druga spośród trzech faz wrzenia wody.
Woda użyta do przygotowania herbaty, co oczywiste, ma niebagatelny wpływ na walory gotowego napoju. Jest jasne, że powinna być możliwie najlepszej jakości, bez żadnych dziwnych własnych zapachów i posmaków. Najlepiej do parzenia herbat nadaje się woda raczej miękka. Jedynie herbaty z rejonu Assam zaparzać można w wodzie twardej bez uszczerbku dla jakości naparu. W przypadku innych herbat wpływ twardej wody można nieco zminimalizować wydłużając nieco czas zaparzania.

Gdy idzie o sposób podgrzewania wody, zaznaczyć trzeba, że regułą jest podgrzewanie jednokrotne. Woda raz zagotowana i ostudzona w zasadzie nie powinna być ponownie użyta, bo jest ona pozbawiona większości tlenu, którego obecność jest niezbędna do przygotowania najwyższej jakości herbaty. Dodatkowo, w przypadku herbat zalewanych wrzątkiem, woda używana do zaparzania powinna być w stadium tak zwanego białego wrzenia. Jest to drugi etap wrzenia. W pierwszym zaczynają się pojawiać pęcherzyki na powierzchni wody, jednak pochodzą one głównie z dna naczynia. W drugim drobne pęcherzyki pary pojawiają się już w całej objętości wody, są jednak ciągle bardzo drobne, co powoduje, że woda w takim stanie wydaje się być biała. Taka właśnie woda jest najlepsza. Trzecie etap wrzenia, cechujący się powstawaniem bardzo dużej ilości dużych pęcherzyków i bardzo burzliwym zachowaniem powierzchni wody, to etap tak zwanej wody przegotowanej. Taka woda nie da nam już naparu tak doskonałego, jak woda doprowadzona jedynie do białego wrzenia.

Temperatura wody, to bardzo istotny parametr, a błędy w przestrzeganiu reguł z nim związanych sprawią, że napar będzie często zupełnie nie taki, jak oczekiwany i bywa, że zamiast smacznego napoju uzyskamy herbatę gorzką, lub na przykład pozbawioną głębi i wyrazu. Ta kwestia jest zresztą jednym z głównych powodów, dla których wiele osób rozpoczynających swą przygodę z wysławianymi ze względów zdrowotnych herbatami zielonymi szybko się zniechęca uznając, że są one niesmaczne. A tymczasem herbaty zielonej NIE WOLNO zalewać wrzątkiem! Takie jej potraktowanie spowoduje, że napar nie będzie miał nic wspólnego z delikatnością i finezją zielonej herbaty i po prostu nie będzie dobrze smakował.

Podane w tabeli ilości suszu są dość przybliżone, co wiąże się z tym, że przeróżne gatunki herbat są bardzo różnie zwijane, a co za tym idzie, mają odmienne ciężary właściwe (a więc ilość gramów w np. jednej łyżeczce). Jeśli dana herbata jest bardzo luźno zwinięta i „lekka”, wówczas na jedną filiżankę potrzeba nieco więcej suszu, niż w przypadku herbat o dużym ciężarze właściwym.

W przypadku zaparzania większej ilości herbaty (na kilka filiżanek), właściwa zdaje się być reguła mówiąca o tym, że do zaparzania używamy tylu łyżeczek suszu, ile chcemy uzyskać filiżanek naparu, plus jedna łyżeczka dodatkowo na cały dzbanek (czajniczek, imbryk).

Z czasem każdy miłośnik herbat dojdzie do własnych spostrzeżeń i wypracuje własne reguły, stosowanie których pozwoli mu cieszyć się smakiem i aromatem naparów według jego własnych upodobań. Z pewnością jednak powyższa tabela wyznacza pewne ogólne ramy, w których trzeba się poruszać chcąc raczyć się herbatami o najlepszych walorach sensorycznych i zdrowotnych.